U bent hier: Home  »  Blog  »  Zie jij ook al groen?

Zie jij ook al groen?

Wordt het ooit nog wat met de Nederlandse taal? Persoonlijk draag ik ons culturele erfgoed een warm hart toe, maar ik zie met afgrijzen hoe ermee wordt omgesprongen. E-mailen, sms-en, appen… alles moet snelsnelsnel. Er worden nog maar nauwelijks volzinnen gebruikt en woorden worden nog zelden uitgeschreven. Je bent een nerd als je dat (zoals Gientje) wel doet! Nederland krijgt er door die afkortdrang een geheel nieuwe taal bij: Neo-steno voor onwillige taalgebruikers.

Nu wil Gientje echt niet zeggen dat ze nooit fouten maakt. Dat is bijna onmogelijk! De Nederlandse spelling is tenslotte op een compleet ondoordachte en onlogische manier in elkaar gesleuteld. Je wordt als rechtgeaarde Nederlander al horendol van alle uitzonderingen die er zijn en die meestal voortkomen uit naamvallen die tot enkele eeuwen geleden nog actief werden gebezigd.

Dus als geboren Nederlander is het al bijna niet te doen, laat staan voor een buitenlander die zich de taal eigen wil maken! Het is simpelweg alleen te doen als je Maxima heet en jarenlang privéles krijgt van een universitair geschoolde taalnanny. Maar ook die taalnanny kan waarschijnlijk aan Maxima niet uitleggen waarom het ‘de fiets’ is en niet ‘het fiets’. En waarom de verleden tijdsvorm van ‘loopt’ niet ‘loopte’, maar ‘liep’ is. Ik heb vroeger op school mijn leraar Nederlands (overigens een toffe peer die me ooit een 10 gaf voor mijn mondelinge examen) krankjorum gemaakt met al mijn vragen over de grammatica: “Zo is het nu eenmaal, ik weet ook niet waarom!”, was een veelgehoord antwoord.

 

Toch is de Nederlandse taal een mooie taal en het is daarom jammer dat ‘ie door een onvoorspelbare ballotagecommissie ergens in een achterkamertje steeds wordt bijgesteld tot wéér een ‘nieuwe’ spelling. Het is immer hetzelfde liedje. Denk je net te weten hoe iets geschreven wordt, moet je tóch weer de nieuwste uitgave van het Groene Boekje aanschaffen om te kijken hoe een woord in de tegenwoordige tijd ook alweer écht gespeld wordt. Ik stel me zo voor dat de hotemetoten van de Spellingcommissie in hetzelfde gebouw zitten als de Belastingdienst. Ze zouden dezelfde slogan kunnen gebruiken: “Leuker kunnen we het niet maken… Wel nóg ingewikkelder!”.

Elsevier schreef ooit dat een ‘geheimzinnige, gesloten kaste van taalwetenschappers’ telkens over onze spelling beslist en zit de gewone taalgebruiker met de brokken. Amen!

Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd!

Ik leer nog iedere dag. Van mijn werk, van de mensen met wie ik werk en de mensen die ik spontaan tref. Van het luisteren en kijken naar anderen. Door te lezen en te kijken of luisteren naar informatieve programma’s. Kortom, ik ben altijd op zoek naar kennis. Dat koester ik, want het leert me anderen en wereldse verbanden te begrijpen en dat vormt mij.

Over mij Neem contact op

Contact

Regina Eggink
(voorheen Lankreijer-Eggink)
Tel. nr: 06 - 12 779 448
Mail: info@communicatrice.nl
KvK-nr: 04074865
BTW-nr: Op te vragen

Social media